Nyheder

KULTURNATTEN 11. OKTOBER 2024

Eksil – om udflytning under renoveringen af Brumleby i 1990'erne

Før: Kakkelovn. Toiletter i de udendørs retirader. Brusebad i svømmehallen.
Efter: Centralvarme og badeværelse.

Årets tema er 1990’erne. Årtiet, hvor Brumleby blev renoveret og stort set alle beboerne måtte flytte i midlertidige boliger, mens deres nye kommende lejligheder blev gjort indflytningsklare. For nogle blev det en spændende oplevelse – nogle valgte faktisk at blive ”ude” –, mens det for andre var en prøvelse, som kostede dem livet. Brumleby var ikke bare en adresse, men også et fællesskab, hvor man havde kæmpet mod kommunens planer om nedrivning, hvor nogle havde boet i generationer som efterkommere af de første indflyttere i 1854. Hvor man havde organiseret beboersamarbejde på alle mulige forskellige måder.

Hvordan er det gået fællesskaberne siden? Vi er stadig en del, der kan huske tiden både før og efter renoveringen, så der vil på Kulturnatten være et levende menneskebibliotek, som kan fortælle og efter bedste evne besvare spørgsmål. Man kan genkende dem på en badge med et spørgsmålstegn.

Der vil som sædvanlig være musik og sang i Museumskælderen – i dagens anledning omdøbt til Café Kulkælderen. Du kan også købe et måltid mad, med en hilsen fra 1990'erne.
Museet og butikken holder åbent.
Kun adgang med Kulturpas.

Se også Kulturnattens hjemmeside.

170-ÅRS JUBILÆUMSUDSTILLING FRA 21. APRIL 2024

I anledning af at det i april 2024 er 170 år, siden de første beboere flyttede ind i Brumleby, kan en jubilæumsudstilling opleves i museumskælderen fra søndag den 21. april.

JULEMARKED 2. DECEMBER 2023

Brumlebys traditionsrige julemarked finder i år sted lørdag den 2. december kl. 10–18 i museumskælderen.
Kom og gør et godt køb i de mange boder med håndlavede ting, julepynt og kunsthåndværk.
Særligt for børnene (og de barnlige sjæle) vil der være dekoration af honningkagehjerter.
Museets kustoder står for salg af bl.a. gløgg og æbleskiver.

KULTURNAT 13. OKTOBER 2023

Nede i Kulkælderen

En tidsrejse til fattigfirserne.
Da købmandsparret Grethe og Johannes Andersen gik på pension i midten af 80'erne, var det til stor sorg for de tørstige sjæle, der ellers havde deres daglige mødested på trappen ved siden af butikken. Nogle af dem søgte asyl på 'Café Oluf', som lå lige uden for Brumleby.
Vi genskaber stemningen fra 80'erne med 'Cafe Kulkælderen'. Her kan man købe et måltid mad og en 'kande', rafle og nyde de mange populære sange fra årtiet.
Museet og butikken holder åbent.
Kun adgang med Kulturpas.

MUSEETS KUSTODER PÅ TUR TIL THORVALDSENS MUSEUM

"Sans for farver" – om M.G. Bindesbøll, arkitekten bag Thorvaldsens Museum (og Brumleby)

I anledning af at det i 2023 er 175 år, siden Thorvaldsens Museum åbnede som Danmarks første offentlige museum, viser museet udstillingen "Sans for farver". Her kommer man helt tæt på et bredt udvalg af arkitekten Michael Gottlieb Bindesbølls (1800-56) smukke skitser og noter. Udstillingen kan ses på Thorvaldsens Museum indtil den 22. oktober 2023: Sans for farver.
Bindesbøll står også bag første etape af Brumleby, der blev opført 1853-57. Derfor var Brumleby Museums frivillige kustoder i maj på tur til Thorvaldsens Museum, hvor de fik en helt særlig rundvisning, der trak tråde til Brumleby.

Fotos: Maria Kudsk.

En af Bindesbølls skitser

Jul i uddelerlejligheden. Grethe Andersen (nr. 2 fra højre) og Johannes Andersen (bag det flettede hjerte) med gæster.

Foto: Ukendt